" Bengkel D'dapur " Asas Kulinari bagi Peniaga Muslim "
Penceramah : Chef Ahmad Sabri
Pada : 14/12/2011
- 15/12/2011
Pukul :
8.00 pagi - 5.30 ptg. (Rabu) : 8.00 pagi - 1.00 tgh.(Khamis) |
Bertempat :
Kuala Lumpur International Hotel
Bayaran :
RM 499.00 seorang
termasuk penginapan untuk 2H 1M, makan dan minum.
Sijil penyertaan akan diberikan kepada para peserta
yang hadir. (*Pendaftaran 2 orang dan ke atas
akan diberi diskaun RM450 seorang)
yang hadir. (*Pendaftaran 2 orang dan ke atas
akan diberi diskaun RM450 seorang)
Pengenalan
Seni kulinari adalah seni memasak. Seni kulinari adalah satu program yang mendedahkan dunia
kepada seni masakan. Selaras itu, banyak institusi menawarkan kursus ini di peringkat sijil, diploma dan
ijazah sarjana muda bagi melahirkan insan yang boleh bersaing dengan bangsa lain terutama di
dalam penyediaan makanan di seluruh pelusuk dunia. Apa yang menyedihkan, ramai di antara
pengusaha makanan Muslim, tidak mengikuti kursus kulinari dan tidak menitik beratkan seni kulinari ini di
dalam masakan dan pengurusan perniagaan mereka. Akhirnya, ramai pengusaha makanan
Muslim yang ketinggalan dan keciciran berbanding pengusaha-pengusaha makanan yang lain.
Apakah kemahiran yang diperlukan oleh seorang pengusaha makanan baik di gerai, ‘kiosk’, restoran
ataupun perkhidmatan katering? Justeru itu, program ini meliputi pembelajaran seperti
penyediaan asas dan pengkhususan makanan, khidmat pramusaji, perancangan menu dan nutrisi,
perancangan katering dan majlis khas, ‘hygiene’ dan sanitasi, pembelian dan pengawalan produk bahan
mentah (F & B) serta pengawalan kos pekerja.
kepada seni masakan. Selaras itu, banyak institusi menawarkan kursus ini di peringkat sijil, diploma dan
ijazah sarjana muda bagi melahirkan insan yang boleh bersaing dengan bangsa lain terutama di
dalam penyediaan makanan di seluruh pelusuk dunia. Apa yang menyedihkan, ramai di antara
pengusaha makanan Muslim, tidak mengikuti kursus kulinari dan tidak menitik beratkan seni kulinari ini di
dalam masakan dan pengurusan perniagaan mereka. Akhirnya, ramai pengusaha makanan
Muslim yang ketinggalan dan keciciran berbanding pengusaha-pengusaha makanan yang lain.
Apakah kemahiran yang diperlukan oleh seorang pengusaha makanan baik di gerai, ‘kiosk’, restoran
ataupun perkhidmatan katering? Justeru itu, program ini meliputi pembelajaran seperti
penyediaan asas dan pengkhususan makanan, khidmat pramusaji, perancangan menu dan nutrisi,
perancangan katering dan majlis khas, ‘hygiene’ dan sanitasi, pembelian dan pengawalan produk bahan
mentah (F & B) serta pengawalan kos pekerja.
Program ini bakal memberikan panduan asas kepada mereka yang menceburi bidang perniagaan
berasaskan makanan. Bengkel ini akan mengenengahkan ilmu berkaitan seni kulinari, pramusaji dan
etika peniaga Muslim bagi melahirkan usahawan makanan Muslim yang mampu menempa nama
diperingkat antarabangsa.
" Ahli perniagaan yang menghayati sifat siddiq
tidak terhalang daripada pintu-pintu syurga".
(Hadis Riwayat Al-Hakim)
Bagi memenuhi keperluan pasaran, bengkel
ini akan:
i. Memberi panduan berkaitan seni kulinari makanan, pengurusan kewangan, pemilihan
menu makanan, pramusaji, penetapan harga, promosi dan pemasaran, keperluan dll.
ii. Memberi kefahaman tentang amalan penyediaan makanan halal lagi berkat serta
penerangan tentang kepentingannya.
iii. Memberi kefahaman tentang cara penyediaan makanan mengikut Sunnah Rasulullah.
ini akan:
i. Memberi panduan berkaitan seni kulinari makanan, pengurusan kewangan, pemilihan
menu makanan, pramusaji, penetapan harga, promosi dan pemasaran, keperluan dll.
ii. Memberi kefahaman tentang amalan penyediaan makanan halal lagi berkat serta
penerangan tentang kepentingannya.
iii. Memberi kefahaman tentang cara penyediaan makanan mengikut Sunnah Rasulullah.
Selepas menghadiri bengkel ini, para peserta
akan dapat :
i. Paduan asas dalam seni kulinari dan pramusaji makanan.
ii. Ilmu berkaitan bahan mentah, pemilihan menu, penetapan harga, promosi, kewangan dan lain-lain.
iii. Menggunakan teknik penyediaan makanan mengikut Sunnah Rasulullah
akan dapat :
i. Paduan asas dalam seni kulinari dan pramusaji makanan.
ii. Ilmu berkaitan bahan mentah, pemilihan menu, penetapan harga, promosi, kewangan dan lain-lain.
iii. Menggunakan teknik penyediaan makanan mengikut Sunnah Rasulullah
Berminat boleh layari lawan web http://www.ikim.gov.my/v5/index.php
Klik untuk brosur dan tentatif http://www.ikim.gov.my/v5/file/event/20111021152633_brosur-ddapur.pdf
klik untuk menjadi peserta : http://www.ikim.gov.my/v5/file/event/20111021152633_borang_penyertaan-ddapur.pdf
Klik untuk brosur dan tentatif http://www.ikim.gov.my/v5/file/event/20111021152633_brosur-ddapur.pdf
klik untuk menjadi peserta : http://www.ikim.gov.my/v5/file/event/20111021152633_borang_penyertaan-ddapur.pdf
No comments:
Post a Comment